Suomalaiset kuluttivat vuonna 2017 henkeä kohden vaatteisiin 81 euroa enemmän kuin eurooppalaiset keskimäärin. Kenkiin suomalaiset kuluttivat vuonna 2017 henkeä kohden yhdeksän euroa vähemmän kuin muut eurooppalaiset. Esimerkiksi muihin Pohjoismaihin ja vaikkapa muodin kärkimaahan Italiaan verrattuna suomalaiset kuluttavat vähän vaatteisiin.

Suomessa vaatekulutuksen pudotus henkeä kohti on tällä vuosikymmenellä ollut rajuinta koko Euroopassa. Kulutuksen lasku on linjassa suomalaisten ostovoiman kehityksen kanssa. Suomalaisten lisäksi sekä italialaisten että ranskalaisten vaatekulutus henkeä kohden oli pienempi vuonna 2017 kuin 2010. Laskusta huolimatta keskimääräinen italialainen kulutti vuonna 2017 liki 200 euroa enemmän vaatteisiin kuin suomalainen.

– Suomessa kotitaloudet säästävät ensimmäisenä vaatteista. Toisin on Ruotsissa ja Virossa, jossa vaatekulutus kasvoi koko taantuman ajan. Virossa vaatteiden kulutus on kaksinkertaistunut sitten vuoden 2010, kertoo Muoti- ja urheilukauppa TMA ry:n toimitusjohtaja Velimatti Kankaanpää.

Suomalaisten kenkien kulutus on puolestaan niin vähäistä, että hintatasosta huolimatta kulutus on EU-maiden keskikulutuksen alapuolella.

– Luulisi, että suomalaiset suojaisivat jalkojaan vaihtelevilta vuodenajoilta, mutta se ei näy myynnissä. Euroopan kenkäkulutuksessa korostuu eteläinen kenkäkulttuuri. Olipa juhla tai arki, suomalaiset lompsivat monesti samoissa kengissä, säässä kuin säässä, harmittelee Kankaanpää.

Nopeimmin kenkien kulutus henkeä kohden on kasvanut Portugalissa ja Virossa.

– Suomalaisten kuluttavat naapurimaiden kansalaisia pihimmin, joten heitä voi hyvällä omalla tunnolla kannustaa ostamaan monipuolisemmin vaatteita ja kenkiä. Tarkemmista kulutusluvuista on nähtävissä, että suomalaiset miehet ovat lisänneet panostustaan vaatteisiin ja lasten pukeutumiseen satsataan jatkuvasti enemmän. Kääntöpuoli on se, että naisten osuus vaatteiden kulutuksesta on laskenut, summaa Kankaanpää.

Osoitetiedot

  • Käyntiosoite:
    Mannerheimintie 76 A 5 krs.
    00250 HELSINKI
  • Postiosoite:
    PL 150, 00251 HELSINKI

Yhteystiedot

  • Puhelin: (09) 43156 141

 

Seuraa Twitterissä