Vaatteiden verkkokauppa muista EU-maista Suomeen kasvoi vuoden ensimmäisellä kvartaalilla 20 prosenttia viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Verkkokaupat vetävät puoleensa erityisesti silloin, kun kivijalkakauppaan ei helposti pääse.

Muodin ja urheilun verkkokauppa kasvoi tammi-maaliskuussa 20,3 prosenttia edellisvuoden ensimmäiseen kvartaaliin verrattuna. Joulu on kuitenkin vuoden tärkein sesonki vaatekaupassa. Siksi vuoden 2016 viimeiseen kvartaaliin verrattuna alkuvuoden myynti laski, muodissa -5,5 ja urheilussa -13,2 prosenttia. Kaiken kaikkiaan vuoden 2016 lopussa EU-maista tapahtuvan verkkomyynnin markkinaosuus oli muodissa 6,9 ja urheilussa 5 prosenttia. Vaikka verkkomyynnin kasvuvauhti onkin hidastumassa, monet asiat vaikuttavat kuinka suureksi verkkomyynnin markkinaosuus lopulta kasvaa.

Tekstiili- ja muotialat TMA ry:n toimitusjohtaja Velimatti Kankaanpään mukaan ihmisten pääsy kauppoihin on nousemassa keskeiseksi kysymykseksi verkkokaupan kasvun ja kivijalan säilymisen välisessä kamppailussa. Asiakastutkimuksissa ilmainen paikoitus ja vaivaton pääsy ovat keskeisiä kauppaan tulon ja siellä vietettyyn aikaan vaikuttavia syitä.

”Liikennerajoitukset voivat ajaa suomalaisetkin verkkokauppoihin. Hollannissa joissain kaupungeissa jopa 40 prosenttia liiketiloista on tyhjillään, sillä ihmiset kokevat keskustoihin pääsemisen hankalaksi. Jos keskusta-alueiden kivijalat tyhjenevät vaate- ja kenkäkaupoista, alueen muukin vetovoima heikkenee”, toteaa Kankaanpää.

Niin Suomessa kuin muualla Euroopassa verkkokaupan palautusten määrä kasvaa edelleen. Verkosta ostaminen on helppoa, mutta tuotteen saaminen kestää, mikäli helppoja ja nopeasti saavutettavia noutopisteitä ei ole.

”Kuluttajan mieli muuttuu herkästi, varsinkin kun on kyse vaatteista ja kengistä. Tuotteiden palauttamiseen liittyvä rumba ja rahojen palautusten odottelu on ikävää niin kuluttajalle kuin verkkokaupalle”, toteaa toimitusjohtaja Velimatti Kankaanpää Tekstiili- ja muotialat TMA ry:stä.

Osoitetiedot

  • Käyntiosoite:
    Mannerheimintie 76 A 5 krs.
    00250 HELSINKI
  • Postiosoite:
    PL 150, 00251 HELSINKI

Yhteystiedot

  • Puhelin: (09) 43156 141

 

Seuraa Twitterissä